Ce să știi despre tulburarea delirantă

Ce să știi despre tulburarea delirantă

O amăgire este o credință care se bazează pe o interpretare inexactă a realității, în ciuda disponibilității de dovezi clare contrare.

tulburări delirante este o boală mentală. O persoană cu tulburare delirantă are unul sau mai multe gânduri delirante timp de 1 lună sau mai mult. Gândurile amăgitoare nu trebuie să fie total incredibile sau în afara tărâmurilor posibilității, dar de multe ori nu se bazează pe realitate.

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre tulburarea delirantă, inclusiv simptomele, cauzele și tratamentul sau Managementul afecțiunii.

Ce este tulburarea delirantă?

Tulburarea delirantă este o boală mentală care face ca o persoană să aibă gânduri delirante pentru o perioadă prelungită.

O persoană cu tulburare delirantă va avea gânduri delirante care nu sunt în întregime bizare sau nerealiste. De obicei, se bazează pe ceva care s -ar putea întâmpla cu persoana din viața reală, cum ar fi cineva care îi urmărește sau îi înșală.

O persoană cu tulburare delirantă nu va prezenta de obicei un comportament excesiv de bizar, iar amăgirile lor adesea o fac adesea nu afectează capacitatea lor de a funcționa.

Tulburarea delirantă este o afecțiune rară, estimările care sugerează că probabilitatea unei persoane să o dezvolte în timpul vieții sale este de până la 0,05-0,1%. Starea este la fel de răspândită între sexe. De asemenea, are un debut general mai târziu decât schizofrenia, cu care împărtășește unele caracteristici.

simptome

O persoană cu tulburare delirantă va avea gânduri iluzorii care contrazic dovezi disponibile.

Deluziile lor nu sunt de obicei excesiv de bizare și ar putea fi posibile. Cu toate acestea, există adesea o mulțime de dovezi care să sugereze că aceste gânduri nu se bazează pe realitate.

Deluziile unei persoane se concentrează adesea pe o interpretare inexactă a unei realități externe.

Unele dintre Tipuri mai frecvente de amăgiri sunt: ​​

 • Gelozie delirantă: o persoană poate crede incorect că partenerul lor este infidel.
 • Romantic: individul poate crede că o altă persoană este în Iubire cu ei.
 • Grandiose: O persoană poate să fi umflat valoare și putere de sine și să creadă că au un talent sau cunoștințe deosebite.
 • Persecutorie: Acest lucru se întâmplă atunci când persoana consideră că alții atacă sau conspiră împotriva lor sau este obstructivă pentru a-i împiedica să atingă obiective pe termen lung.
 • somatic: individul poate crede că Aspectul lor sau funcțiile corporale sunt grosolane anormale.
 • Radiodifuziunea gândită: acest tip se referă la ideea că alții percep gândurile persoanei.
 • Inserție gândită: o persoană poate crede că un extern extern Sursa sau entitatea își introduce gândurile în minte.
 • Bizar: O persoană poate crede într -un fenomen imposibil și care nu are legătură cu viața normală.

Potrivit cercetătorilor, amăgirile persecutorii și geloase sunt mai frecvente la bărbați, în timp ce amăgirile romantice sunt mai frecvente la femei.

În afară de prezența deliriilor, o persoană cu tulburare delirantă nu are funcționalitate afectată, iar comportamentul lor nu este evident bizar.

oameni cu tulburarea delirantă tind să nu aibă halucinații sau alte simptome psihotice sau marcate de dispoziție.

cauze

Cauzele exacte ale tulburării delirante nu sunt bine înțelese. Cu toate acestea, cercetările sugerează că diverși factori biologici, inclusiv consumul de substanțe, afecțiuni medicale și afecțiuni neurologice, pot provoca amăgiri.

indică, de asemenea, că hipersensibilitatea și mecanismele de apărare a ego -ului, cum ar fi formarea reacției, proiecția și negarea de negare , poate fi legat de tulburare delirantă.

Alte studii au sugerat că expunerea la traume ar putea fi legată de dezvoltarea episoadelor psihotice.

Tratament și prevenire

Tratarea tulburării delirante este în general dificilă. Medicii folosesc frecvent medicamente antipsihotice pentru a trata tulburarea, precum și terapii psihologice, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă (CBT).

Cu toate acestea, există o anumită îndoială cu privire la eficacitatea acestor tratamente. Autorii unui studiu din 2015 afirmă că nu există o cercetare suficientă pentru a face recomandări bazate pe dovezi pentru tratamente pentru tulburări delirante.

De asemenea, remarcă faptul că până la alte studii, este rezonabil să oferim tratamente eficiente În tratarea altor tulburări psihotice către persoanele cu tulburări delirante.

afecțiuni legate și similare

mai multe boli mintale împărtășesc asemănări cu tulburarea delirantă. Cu toate acestea, toate sunt diferite în diverse moduri. Aceste condiții similare includ:

schizofrenie

semnul distinctiv al schizofreniei este un proces de gândire perturbat. Această tulburare mentală afectează, de asemenea, percepțiile, interacțiunile sociale și receptivitatea emoțională. Schizofrenia poate fi severă și dezactivantă.

Simptomele schizofreniei includ:

 • halucinații, adamour farmacii pret iluzii și tulburări de gândire
 • Moduri neobișnuite de gândire
 • Expresie redusă de emoții
 • Motivația redusă pentru a îndeplini obiective
 • Dificultate în relațiile sociale
 • Insuficiență motorie
 • Insuficiență cognitivă

Aflați mai multe despre schizofrenie aici.

tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

TOC este o tulburare cronică de lungă durată. O persoană cu TOC are adesea gânduri și obsesii recurente și, de asemenea, se poate simți obligată să repete anumite comportamente.

Obsesiile comune includ:

 • Frica de germeni și contaminarea
 • Gânduri nedorite cu privire la subiecții tabu, cum ar fi vătămarea sau sexul
 • Gânduri agresive față de alți oameni și ei înșiși
 • Având articole în ordine perfectă sau plasându -le simetric

Compulsiile comune și comportamentele repetitive includ:

 • Curățarea excesivă
 • Spălarea excesivă a mâinilor
 • Plasarea elementelor într -o anumită ordine sau Un mod precis, particular
 • Verificarea în mod repetat a lucrurilor, cum ar fi dacă ușa este blocată
 • numărarea compulsivă

Deși multe persoane pot experimenta o parte din Cele de mai sus, din când în când, o persoană cu TOC, în general, nu își poate controla gândurile sau comportamentele, chiar dacă le recunosc ca fiind excesive.

Aflați mai multe despre TOC aici.

Depresie

Depresia este o boală mentală foarte frecventă și o cauză principală a dizabilității la nivel mondial. Depresia se simte mai mult decât ocazional trist sau nefericit. Este o problemă serioasă de sănătate mintală care necesită atât înțelegere, cât și îngrijiri medicale.

Simptomele comune ale depresiei includ:

 • Modificări în somn și poftă
 • Incapacitatea de a concentra
 • Pierderea energiei și lipsa de interes pentru activități
 • Un sentiment de lipsă de speranță
 • Gânduri vinovate
 • Dureri fizice și Dureri
 • Gânduri suicidare

Gândurile delirante pot apărea uneori cu diferite episoade de dispoziție.

Aflați mai multe despre depresie aici.

Tulburare bipolară

O persoană cu tulburare bipolară poate prezenta schimbări neobișnuite în starea de spirit, energie, niveluri de activitate și concentrare. Această afecțiune poate afecta, de asemenea, capacitatea unei persoane de a îndeplini sarcini.

Simptomele comune ale tulburării bipolare includ:

 • Perioadele de emoție intensă – atât maniacală, cât și depresivă
 • Modificări ale modelelor de somn
 • Modificări ale nivelurilor de activitate
 • Comportamente necaracteristice, de obicei fără a recunoaște efectele lor dăunătoare sau nedorite

Unele persoane cu Tulburarea bipolară poate experimenta atât simptome maniacale, cât și depresive în același timp. O persoană cu tulburare bipolară mai severă poate prezenta, de asemenea, simptome psihotice, care pot include halucinații sau amăgiri.

Aflați mai multe despre tulburarea bipolară aici.

Când să contactați un medic

O persoană ar trebui să solicite ajutor medical de la un profesionist calificat cât mai curând posibil, dacă ea sau persoana iubită se confruntă cu amăgiri. Intervenția timpurie și asistența pentru sănătate mintală pot avea un efect pozitiv asupra perspectivei persoanei.

Rezumatul

Tulburarea delirantă este o boală mentală care determină o persoană să aibă gânduri delirante. În general, aceste amăgiri nu sunt prea bizare sau nerealiste. Cu toate acestea, ele se bazează pe o interpretare inexactă a realității.

De cele mai multe ori, există o mulțime de dovezi disponibile pentru a sugera că gândurile nu sunt înrădăcinate în realitate.

Deluzii comune pe care o persoană le poate experimenta includ credința că cineva conspiră împotriva lor, devenind infatuate cu ei sau a fi infideli pentru ei.

Deluziile pot apărea și din cauza altor probleme de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia. O persoană ar trebui să solicite ajutor medical imediat dacă ei sau persoana iubită se confruntă cu amăgiri.

medicii folosesc adesea medicamente antipsihotice și terapii psihologice pentru a trata tulburarea delirantă.

 • Sănătate mintală

Știri medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .